Anneme göre aperatif ama bana göre ana yemekten hiç bir farkı yok.
Tek bir kişi yapması epey zor bu böreği en azından ben yapamam :))
Annem hamurunu açıyor. Ben haşlıyorum sonra da annem tepsiye yerleştiriyor.
Yani işin büyük bölümünü o yapıyor ben aşçı yamağı olarak çalışıyorum. :))
İşte bu zahmetli böreğin tarifi ;
SU BÖREĞİ
Hamuru için malzemeler;
5 yumurta
1 su bardağı su
Alabildiği kadar un, tuz
İç harcı için malzemeler;
500 gr kıyma
2 soğan
Maydanoz
Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı
- Öncelikle tüm hamur malzemeleriyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 8 eşit beze haline getiriyoruz.
- Oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar bu hamuru dinlendiriyoruz.
- İç harcı için soğanları ince ince doğrayıp, kıyma ve sıvı yağ ile kavuruyoruz.
- Kıymayı kavurduktan sonra baharatlar ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
- İnce kıydığımız maydanozları bu harca ekleyip karıştırıyoruz. Harcın soğuması gerekiyor.
- Bir tarafta da büyük bir tencereyi suyla doldurarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz.
- Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini ince bir şekilde açıyoruz.
- Açtığınız hamurları bir tepsi veya tezgah üzerine üst üste koyabilirsiniz.
- Açma işlemi bittikten sonra yufkaları ortadan ikiye veya dörde bölerek önceden kaynattığımız suyun içinde parçalara böldüğümüz açılmış yufkaları tek tek haşlıyoruz.
- Her parçanın suyun içinde yarım veya 1 dakika kalması yeterli.
- Haşlanan yufkayı sıcak sudan çıkarıp soğuk suya atın ordanda çıkarıp bir kevgirin üstünde fazla suyunu süzdürüp tepsiye yerleştiriyoruz.
- Bu işlemi her yufka için tekrarlıyoruz.
- 1 tam yufka haşlanıp tepsiye dizildikten sonra üzerine 2 yemez kaşığı sıvı yağ gezdirip tüm katı güzelce yağlıyoruz.
- Her kat için aynı işlem yapılacak.
- 4. kattan sonra iç harcımızı döküp orantılı bir şekilde dağıtıyoruz.
- Diğer katları da haşlayıp yağlıyoruz.
- Böreği pişirmeden önce dilimliyoruz. Piştikten sonra dilimlenmesi zor oluyor.
- 200 - 220 derece fırında iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dk pişiriyoruz.
- Fırından çıkardığımız böreğin üzerine her yere gelecek şekilde soğuk su serpip bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlendiriyoruz.
NOT: İç harcını isterseniz peynir ve ince kıyılmış maydanozla da hazırlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
çok zahmetli bir yiyecek ama bunu yiyince insan herşeyi unutuyor denedim ve güzel oldu ellrinize sağlık
YanıtlaSil