Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Su Böreği Tarifi

Zahmetli ama bir o kadar da lezzetli su böreği tüm ailemizin sevdiği bir yemek.
Anneme göre aperatif ama bana göre ana yemekten hiç bir farkı yok.
Tek bir kişi yapması epey zor bu böreği en azından ben yapamam :))
Annem hamurunu açıyor. Ben haşlıyorum sonra da annem tepsiye yerleştiriyor.
Yani işin büyük bölümünü o yapıyor ben aşçı yamağı olarak çalışıyorum. :))



İşte bu zahmetli böreğin tarifi ;

SU BÖREĞİ

Hamuru için malzemeler; 
5 yumurta
1 su bardağı su
Alabildiği kadar un, tuz

İç harcı için malzemeler;
500 gr kıyma
2 soğan
Maydanoz
Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı biber




Yapılışı

  • Öncelikle tüm hamur malzemeleriyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz.
  • Hamuru 8 eşit beze haline getiriyoruz.
  • Oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar bu hamuru dinlendiriyoruz.
  • İç harcı için soğanları ince ince doğrayıp, kıyma ve sıvı yağ ile kavuruyoruz.
  • Kıymayı kavurduktan sonra baharatlar ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
  • İnce kıydığımız maydanozları bu harca ekleyip karıştırıyoruz. Harcın soğuması gerekiyor.
  • Bir tarafta da büyük bir tencereyi suyla doldurarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz.
  • Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini ince bir şekilde açıyoruz. 
  • Açtığınız hamurları bir tepsi veya tezgah üzerine üst üste koyabilirsiniz.
  • Açma işlemi bittikten sonra yufkaları ortadan ikiye veya dörde bölerek önceden kaynattığımız suyun içinde parçalara böldüğümüz açılmış yufkaları tek tek haşlıyoruz.
  • Her parçanın suyun içinde yarım veya 1 dakika kalması yeterli.
  • Haşlanan yufkayı sıcak sudan çıkarıp soğuk suya atın ordanda çıkarıp bir kevgirin üstünde fazla suyunu süzdürüp tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Bu işlemi her yufka için tekrarlıyoruz.
  • 1 tam yufka haşlanıp tepsiye dizildikten sonra üzerine 2 yemez kaşığı sıvı yağ gezdirip tüm katı güzelce yağlıyoruz.
  • Her kat için aynı işlem yapılacak.
  • 4. kattan sonra iç harcımızı döküp orantılı bir şekilde dağıtıyoruz.
  • Diğer katları da haşlayıp yağlıyoruz.
  • Böreği pişirmeden önce dilimliyoruz. Piştikten sonra dilimlenmesi zor oluyor.
  • 200 - 220 derece fırında iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dk pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardığımız böreğin üzerine her yere gelecek şekilde soğuk su serpip bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlendiriyoruz. 
NOT: İç harcını isterseniz peynir ve ince kıyılmış maydanozla da hazırlayabilirsiniz.


AFİYET OLSUN





1 yorum:

  1. çok zahmetli bir yiyecek ama bunu yiyince insan herşeyi unutuyor denedim ve güzel oldu ellrinize sağlık

    YanıtlaSil